Trulli

Sihate Madu Pine (250gm)

RM89.00
In stock
+
Contact Bulk Purchase

Description

Keterangan Sihate Organic Pine Honey 250gm

Madu Pine adalah madu hutan dan merupakan manisan yang digunakan secara meluas oleh warga Turki ketika bersarapan. Madu ini akan dititis di atas yogurt dan dimakan bersama roti. 92% pengeluaran madu Pine di dunia dating dari Negara Turki (Tolon, 1999; Ozturk dan Sahin, 2008) terutamanya di kawasan hutan Wilayah Mugla yang mana 68% ciri-ciri geografinya dipenuhi hutan.

Madu Pine ini sangat istimewa. Proses penghasilannya yang unik berbanding madu bunga biasa kerana madu ini bukan sepenuhnya dihasilkan oleh lebah. Madu Pine dating dari getah pohon Pine yang dihisap oleh kumbang parsi yang hidup di celah-celahan pohon Pine.

Madu Pine mengandungi lebih banyak enzim, asid amino dan mineral seperti Iron, Boron, Magnesium dan Manganese berbanding madu nektar biasa. Terbukti secara saintifik mampu memberikan pelbagai manfaat kepada anda secara dalaman dan luaran.

‘Hendaklah kamu berubat dengan dua ubatan iaitu Al-Quran dan Madu …( HR Abdullah ibn Mas’ud)

Product of Turkey

Antara Manfaat Sihate Organic Pine Honey (membantu)

1. Sumber kekuatan dan tenaga. Satu sudu penuh Madu Pine membekalkan 63 kalori menyamai memakan tiga biji kurma.

2. Bahan antioksidan dalam madu mengurangkan kerosakan radang usus besar. Menurut beberapa kajian yang diterima dalam dunia perubatan, madu terbukti berkesan untuk meningkatkan bakteria probiotik sehingga dapat membantu memperkuatakan system imunisasi badan, menurunkan kolesterol dan mencegah barah usus besar.

3. Baik untuk perkembangan kanak-kanak sekiranya kekurangan zat besi disebabkan oleh kekurangan zat makanan dan situasi seumpamanya. Ianya juga berguna dalam pembaikan tulang, rawatan anemia dan juga anoreksia (Krell, 1996)

4. Sifat antibakterianya mampu untuk melawan jangkitan mulut, tekak dan jangkitan ‘bronchitis’ (Krell 1996).

5. Mampu meningkatkan penyerapan makanan dan bermanfaat untuk masalah pencernaan yang berjangkit dan kronik seperti sembelit, ulser duodenal, gangguan hati (Salem, 1982-Haffejee dan Mossa, 1985).

Kelebihan Sihate Organic Pine Honey ‘Madu Pine’ berbanding Jenama Lain

1. 100% Raw – Tiada campuran atau penambahan sebarang bahan kimia yang memudaratkan kesihatan.

2. 2x Ujian Makmal – Madu dianalisa 2 kali oleh badan berauthoriti yang diiktiraf iaitu di Turkey dan SGS/UNIPEQ di Malaysia.

3. Lulus Ujian Chloramphenicol Yang Diwajibkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia - bebas dari chloramphenicol yang boleh membawa kepada kesan sampingan seperti aplastic anemia, leukimia dan beberapa penyakit berkaitan darah.

4. Memenuhi Standard Piawaian Dunia Yang Ditetapkan – Lulus kesemua ujian yang ditetapkan dan disahkan 100% Asli. (C13, Diastase, Electrical Conductivity, HMF, Moisture, pH, Proline , Free Acidity)

5. Diiktiraf Organik Oleh Turki dan Kesatuan Eropah (EU) – Produk dihasilakn mengikut Undang-Undang Pertanian Organik yang diiktiraf kerajaan Turki dan EU berdasarkan pemeriksaan yang dilakukan oleh CERES.

6. Lebih banyak enzim, asid amino dan mineral – Kaya dengan Aluminium (AL), Boron (B), Magnesium (Mg), Manganese (Mn), Nickel (Ni) dan Zink (Zn) berbanding madu nectar biasa.

Cara Penggunaan Sihate Organic Pine Honey ‘Madu Pine’

Ambil 1 sudu besar Sihate Organic Pine Honey ‘Madu Pine’ setiap pagi dan malam ketika perut kosong diikuti dengan segelas air suam.

FAQ

Q : Adakah Madu Pine Sihaté ini dapat menyembuhkan penyakit saya?

A : Madu bukan ubat. Ia adalah makanan yang apabila diambil di dalam dos tertentu, Insyallah dapat membantu mengawal beberapa jenis penyakit yang ada kajian mengenainya. Namun, pengambilan madu juga perlulah diseimbangkan dengan gaya hidup yang sihat. Bagi sesetengah penyakit kronik, perlulah mendapatkan saranan doktor sebelum mengambil madu.

Q : Adakah Madu Pine Sihaté ini benar-benar asli, bukan madu campuran?

A : Semua produk keluaran Sihaté adalah asli dan organik tanpa sebarang campuran pewarna, pengawet dan bahan-bahan lain. Anda boleh menyemak semua sijil akuan bagi Madu Pine keluaran Sihaté pada pautan ini https://sihate.com/product/organic-pine-honey-450g/.

Q : Bagaimanakah cara terbaik untuk mengamalkan Madu Pine Sihaté ni?

A : Terdapat pelbagai cara memakan madu untuk mencapai tujuan kesihatan tertentu. Secara asasnya, madu perlu di ambil secara sederhana dan sangat bagus dijadikan alternatif kepada gula putih di dalam makanan atau minuman. Banyak pakar kesihatan mengesyorkan pengambilan dua sudu besar madu setiap hari. Ikuti juga petua cara menggunakan madu di sosial media Sihaté.

Q : Berapa lamakah sebotol Madu Pine Sihaté boleh bertahan?

A : Ia bergantung terhadap bagaimana anda menggunakannya. Jika diamalkan satu sudu besar setiap hari, Insyallah ia boleh bertahan sehingga 11 hari.

Q : Kenapa Madu ini digelar sebagai Madu Pine?

A : Madu ini digelar Madu Pine kerana ia terhasil setelah lebah madu hanya menghisap getah yang terletak di celahan pokok pine di persekitaran di Mugla, Turki.

From the same shop

What other items do customers buy after viewing this item?